În cadrul acestei mobilități s-au desfășurat următoarele activități:

  •  28.02.2022 : – La Kedainiai nursery–kindergarten ,,PURIENA  ”, partenerii au fost întâmpinați de un grup de preșcolari,  care au prezentat un program artistic (muzică și dans) .

Membrii echipei de proiect au fost împărțiți pe grupe, în mod aleatoriu, participând la activitățile instructiv-educativ desfășurate la grupele de preșcolari. Activitățile au avut un caracter  interactiv.

Partenerii au participat la o activitate practică de preparare și degustare a unor preparate organice tradiționale lituaniene (găluște cu diferite umpluturi).

A urmat o vizită la primăria orașului, unde a avut loc o întâlnire cu domnul primar, întâlnire la care au participat și membrii altor proiecte europene aflate în curs de desfășurare .

Apoi a fost vizitat parcul central din oraș, parc în care se află Turkish Minaret.

Seria activităților a continuat cu o vizită în altă grădiniță din Kendainiai , unde s-au desfășurat diferite activități :

– program cultural – artistic (dansuri populare și moderne)

– workshop – kinetoterapie

– folosirea diferitelor materiale în activitățile cu copii (nisip, crengi, pietre, etc) , în context ecologic

– joc interactiv – ,, Treasure Hunt” – pe teme ecologice

  • 01.03.2022: – Reprezentanții școlilor partenere au vizitat ARNET S HOUSE unde au participat și la activități practice desfășurate în acest spațiu, care oferă lecții de țesut, ceramică, împletit lână/nuiele, sculptură în lemn:

– confecționare coliere din nuiele împletite

– confecționare brățări împletite din fire de lână în culorile țării gazdă

Apoi participanții au fost invitați să sărbătorească alături de copii, din grădinița, PURIENA”, SHROVE TUESDAY”, sărbătoare tradițională în Lituania, ce presupune alungarea iernii și încurajarea venirii primăverii:

– dansuri și cântece tradiționale desfășurate în aer liber împreună cu copii

–  degustare de produse tradiționale specifice acestei sărbători

– atelier de confecționare de măști, din materiale reciclabile, măști specifice acestei sărbători

– workshop, SHROVE TUESDAY” – obiceiuri și tradiții în Lituania, dar și alte manifestări similare  desfășurate la început de primăvară și în  țările partenere

Membrii din proiect au descoperit vestigiile cultural- istorice din centrul vechi al orașului Kedainiai și din împrejurimi , însoțiți de către un ghid.

Ziua s-a încheiat cu participarea tuturor membrilor echipei de proiect la, SHROVE TUESDAY”, în fața Casei de cultură a orașului, unde au avut loc:

–         spectacol cu muzică și dansuri tradiționale

–         degustare de alimente și băuturi tradiționale

–         foc de tabără

  • 02.03.2022: – Partenerii de proiect, împărțiți în grupe , au participat la activități educative, interactive la grădinița ,,PURIENA”.

Ziua a continuat cu un atelier în cadrul căruia s-au realizat postere cu teme ecologice, fiecare echipă realizând un poster reprezentativ pentru țara de proveniență.

După prânz, s-a desfășurat simpozionul ,,INTERNAȚIONAL FORUM

ECOCHILD” – cu participare internațională , atât fizic cât si pe zoom.

  • 03.03.2022: – Toți partenerii au vizitat  mai multe gradinițe din jurul orașului Kedainiai . S-a pus accent pe modul în care copii reciclează diferite materiale și activitățile desfășurate de aceștia pentru protejarea mediului.

Se remarcă încurajarea copiilor de a petrece cât mai mult timp  în aer liber prin ,,construirea” unor clase, în curte, pe centre de interes, existența unor minisere pentru cultivarea diverselor plante în vederea stimulării conștiininței ecologice.

În a doua parte a zilei, membrii echipei au vizitat o fermă locală unde se cultiva bambus și căpșune.

A urmat vizitarea unei alte grădinițe din oraș , unde s-au desfășurat diferite activități :

– activități de muzică și dans

– vizitarea grupelor de preșcolari

– asistență la o activitate demonstrativă (filtrarea apei)

  • Ø 04.03.2022: – Partenerii au vizitat o fermă de alpaca în Trakai, unde au aflat multe informații interesante despre aceste animale, le-au hrănit  și s-au bucurat de prezența lor.

În continuarea programului, participanții la proiect au vizitat obiective turistice din Vilnius.

Nume și prenume                                                            Semnătura

BULIGA MIHAELA

ZIDĂRESCU GEORGETA

RADA GABRIELA AURA

Kedainiai – Lituania

28 februarie – 4  martie 2022