In perioada 2 – 7 mai ,  cadre didactice la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere, București, au participat în mobilitatea din Burgos-Spania, în cadrul Proiectului de Finanțare Erasmus+,,STEAM in the secondary with no barrieres for blind and visualy impaired pupils,, alături de gazde si parteneri din Macedonia si Serbia .

În cadrul acestei mobilități s-au desfășurat următoarele activități:

  • Mobilitatea a inceput cu vizită la fundatia ONCE-CRE ( Centrul de Resurse Educaționale Av.del Dr. Garcia Tapia) Madrid, dedicat pentru crearea și adaptarea materialelor pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Toți partenerii au participat la activități coordonate de către directorul  funsatiei Jaime Munoz, profesor și specialist în arrii curriculare de dificultate deosebită: autonomie personală, orientare și mobilitate, tehnici braille, camera senzorială. A fost prezentată și Alesandra Pardo- psihoterapeut specialist în tratarea copiilor cu dizabilități severe. Apoi a avut loc o masă rotundă unde au fost prezentate școliile partenere din proiect. De asemenea, s-a vizitat Muzeul de Tiflologie- Madrid, unde sunt expuse lucrări realizate de artiști nevăzători. S-a  făcut o călătorie tactilă în jurul lumii, fiind prezentate cele mai importante edificii culturale si turistice ale lumii. La finalul zilei s-a vizitat Stadionul Santiago Bernabeu.
  • În a doua zi: A avut loc o întâlnire administrativă de proiect la care au participat coordonatorii proiectului. S-a vizitat Colegiul Aurelio Gomez, unde s-a făcut un tur al școlii ( săli de clasă, amfiteatru, sala radio,etc.). Aici au avut loc activități atractive și interesante, activități stimulative cu elevii cu deficiență de vedere ( ora de ed.fizică). La aceste activități interactive au participat și membrii proiectului. Apoi s-a vizitat Mănăstirea Santa Maria la Real de Las Huelgas, care promovează patrimoniul istoric al orașului Burgos și adaptarea sa pentru persoanele cu deficiență de vedere. De asemenea s-a vizitat și Catedrala Santa Maria din Burgos. Aceasta este în stil gotic și datează din al XIII-lea și este patrimoniu național. Deține multe minuni culturale, artistice și religioase.  
  • În a treia zi: Toți partenerii au vizitat Uiversitatea din Burgos-Facultatea de Chimie. Au participat la Workshop-ul ,, Știința dincolo de ceea ce ochii noștri pot vedea,, constând în experimente dedicate elevilor cu deficiențe de vedere, experimente realizate de membrii proiectului și activități interesante.
  • S-a vizitat La Estacion de la Ciencia y la Tehnologia, unde a avut loc un workshop prezentat de Pedro Luis Sanchez Ortega și Miriam Rodriguez Fernandez- membrii grupului Diseno Inclusivo Personalizado, departamentul de Inginerie Electromagnetică de la Școala Politehnică Superioară din cadrul Universității. Au fost prezentate materiale 3D pentru persoanele cu dizabilităși ( tablouri 3D, extensii, programe asistive, imprimanta 3D, obiecte realizare cu imprimanta 3D. S-a sustinut simpozionul despre impactul utilizarii imprimantelor 3D in educatie si medicina etc.

   Echipa de proiect:

Țiganea Cristina

Ghidănac Valentina

Ruse Maria Magdalena

Burgos – Spania

2 – 7 Mai 2022