In perioada  8-12 Mai 2023  s-a desfășurat ultima mobilitatea de proiect organizată la Nigde /  Turcia. Din partea școlii au participat 5 cadre didactice.

Școala gazdă Emin Emine Teoman Ozel Egitim Is Uygulama din Nigde / Turcia, a implicat activ toti participantii din școlile partenere:

  • Klaipedos Litorinos mokykla , coordonator din Lithuania
  • Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere –Romania
  • Ämmuste Kool – Estonia
  • Istituto Professionale di Stato “Maffeo Pantaleoni”- Italy
  • Special Gymnasium and Lyceum , Athena- Grecia

 In prima zi, școala gazda a organizat o festivitate de primire . Dupp  Spectacolul  de dans al  elevilor, s-a organizat un atelier de  Pictură pe lemn și Reproducere pictură murală (peretele proiectului Erasmus+).

A doua zi , s-a desfășurat un atelier de Lucru cu macramé. A urmat  o sesiune de  Introducere și practică în arta Ebru, sustinut de un artist local. Toti partenerii au avut ocazia de a se bucura de beneficiile artterapiei vizuale.  Concomitent, s-a susținut o prezentare  a tehnicii de lucru  epoxidice.  In cursul după amiezii,  a avut loc  atelierul de  Prelucrare a cartonului și o Vizită la Muzeul Niğde Seara s-a încheiat cu  o vizită cultural-artistică la situl –  Mănăstirea Gümüşler.

In a  treia zi,  s-a organizat o sesiune de activități în aer liber . In cadrul picnicului organizat în  zona Barajului Gebere, au avut loc:  Pictură în natură realizată în acuarelă,  colaje în natură (confecționate cu obiecte culese din mediul înconjurăor),  atelierul de  Confecţionare a brăţărilor pe suport de  carton  și atelier  de utilizarea a șnururilor pe bețe . Toți participanții au fost implicați într-o acțiune energizantă și distractivă – Piniata .

In a patra zi, toți participanții au fost invitați să se alăture într-o vizită culturat-artistică în zona  Cappadocia, unde au asistat la sesiuni de olărit, lucru cu fire și  ațe (macrame, impletitura, tricotaj, macramé), sesiuni de basme terapeutice  .

A cincea zi  a demarat cu un atelier de povesști terapeutice  aplicate în terapia cu nisip.  După activitatea de Confecţionarea a obiectelor decorative din  pâslă, a urmat un scurt spectacol  de dans și neon .

După Ceremonia de înmanare a certificatelor ,  toți pertenerii au evaluat mobilitatea în anssamblu și în funcție de  activități .

În timpul mobilității,  participanții au fost ghidați și au dobândit cunoștințe  pentru următoarele:

– Abordări de bune practic, exemple practice pentru utilizarea instrumentelor bazate pe terapii combinate  și a metodelor de jocuri prin arta vizuala  în procesul educativ

– Metode bazate pe joc si arte vizuale adaptate in functie de dizabilitate și accesibilitate;

– Avantaje și dezavantaje utilizării artterapiei  în procesele educaționale;

– Activități de artterapie care pot fi folosite acoperind diferite conținuturi și activități pentru a sprijini învățarea și comunicarea ;

– Utilizarea responsabilă și sigură a artterapiei ;

– Exemple practice de utilizare a unor activități de arte combinate  pentru învățământul școlar;

La intoarcerea din  deplasare, membrii echipei de mobilitate vor sustine diferite sesiuni de  ateliere împreună cu alte cadre didactice din școală, unde vor menționa  activiăți, metode, activități  și  jocuri prezentate în cadrul întâlnirii de la Nigde/ Turcia.

Vor fi prezentate informații despre mobilitatea de la Nigde în cadrul consiliilor profesorale.

Se vor posta informații pe site-ul proiectului și fiecare partener va afișa pe pagina oficială a școlilor partenere .

 

Echipa de mobilitate

Cazan Cosmina Irina, Țiganea Cristina, Petrescu Dana, Moldoveanu Iuliana, Ciupag Clementina

 

Poza de grup echipa SPDV

Nigde – Turcia

8 – 12 mai 2023